Sněhoběžka - zažijte zimu jinak - Blog - kolobezky-kickbike.cz
 

Blog | Sněhoběžka - zažijte zimu jinak | 21.10.2022

Sněhoběžka je vlastně koloběžka na sníh. Nebo chcete-li také zmenšená verze klasických musherských saní určených pro psí spřežení. Stroj, který otevírá zimní psí svět všem, pro které jsou klasické saně moc velké, nekompaktní, drahé, nebo prostě nevyužitelné, protože je jeden pes neutáhne.

KICKSPARK MAX, takový je oficiální název tohoto finského přibližovadla, je lehoučký a lehce rozložitelný. Vejde se vám tedy doma kamkoliv a lehce ho vměstnáte do jakéhokoliv auta. Pro jízdu pak jen dotáhnete dva šrouby a můžete vyrazit.

Ale kam? Kamkoliv. A to je na tom to nejlepší.

Opravdu nemusíte žít na horách, protože sněhoběžce stačí ke spokojenosti pár centimetrů sněhu. Lesní cesta, pěšina, ujetá silnička; není třeba hledat upravované běžkařské tratě v horských střediscích. Těm se naopak vyhýbejte, nebo dostanete hůlkou od rozčileného běžkaře. Kouzlo jízdy na sněhoběžce je totiž právě v tom, že vyrazíte do zasněžené přírody, kam byste se třeba jinak nedostali.

Pokud jste zvyklí se psem sportovat, bude to zábava i pro vás. Nemusíte čekat na podmínky vhodné na běžky, nemusíte se bát v zimě vyrazit na zasněžené cesty na kole nebo koloběžce. Sněhoběžka se dostane téměř všude a stačí jí málo.

A vám také. Stačí si trochu zvyknou na postoj na úzkých lyžičkách a přenášení váhy při zatáčení. Během pár okamžiků pak máte vše v malíčku a svištíte za svým psem s větrem o závod. A pokud sněhoběžku dovybavíte brzdou, nemusíte se bát, že vás pes zavleče někam, kam byste nechtěli. Brzdu jednoduše sešlápnete, ozubená ocel se zaryje do země a… stojíte.

Ostatně podívejte se na video, které vzniklo těsně před Vánoci kousek za Prahou v Ladově kraji na pěti centimetrech sněhu.

Očima profíků

„Trénujeme samozřejmě nejčastěji na klasických musherských saních, které ovšem neutáhne jeden pes a ani pro dva to není to pravé ořechové,“ říká musherský vicemistr světa ze závodu čtyřspřežení s hromadným startem z roku 2019 Michal Ženíšek, přičemž dodává: „Takže pokud chci zapřáhnout jen jednoho nebo dva psy v zasněžené nížině, kde to není vhodné na běžky, je tohle skvělá alternativa jak psy odtrénovat. A také oceňuji, že je to další sportovní vyžití pro mě bez psů.“

A to je další trefa do černého. Vyrazit můžete i sami bez psa. Kamkoliv mimo hlavní davy lidí. Na lesní cesty a silničky, na větrem utmelené pláně. Na vodní nádrže, rybníky a řeky pokryté ledem. Tam poznáte zimu bez lidí. Bez davů běžkařů tísnících se o víkendu nad Bedřichovem. Tam poznáte zimu, jakou jste do té doby neměli možnost zažít.

Nevěříte – podívejte se na pár záběrů z Orlíku

 nebo z extrémního závodu ICE STORM, který se jezdí na sibiřském Bajkale.

Zkuste sněhoběžku. Zima už nikdy nebude jako dřív.