Etapák - Cíl neznámý - Blog - kolobezky-kickbike.cz
 

Blog | Etapák - Cíl neznámý | 11.02.2021

Legendární závod ETAPÁK se vrací jako cíl neznámý...

Byl červenec 2013, stáli jsme v Paříži pod Vítězným obloukem a v nohách jsme měli Tour de France. Na koloběžce. Akci, která tak nějak stmelila v oněch dobách lidi, kteří se kolem koloběžek pohybují. Z této parádní atmosféry vznikla o rok později z pera Zdeňka Černého, Vaška Juna (kteří nás tehdy navštívili v etapě na Mont Ventoux) a Zdeňka Beneše akce, která se svojí jedinečností a neopakovatelnou atmosférou zapsala do koloběžkových dějin. Etapák. Etapový koloběžkový závod. Akce, na jejíž tři ročníky vzpomínají všichni, kteří měli to štěstí, že se jí mohli tehdy zúčastnit, téměř se slzou v oku. Závod, kde se nejlepší světoví koloběžkáři ze všech koutů světa, v čele s Finem Alpo Kuusistem, který ji dokázal třikrát vyhrát, utkali v bitvách, které vešly do historie.

Nebyla to však akce pouze pro vyvolené. Spolu se všemi těmi koloběžkovými mistry světa se Etapákem proháněli také obyčejní smrtelní koloběžkáři všech výkoností, aby pak se všemi velmistry našeho sportu proseděli večery pod hvězdami u táborových ohňů.

V květnu 2016 se Etapák konal naposledy.

A v květnu 2021 se po pěti letech vrací. V trochu jiném kabátě. V jiné době. Ale se stejným cílem: Nechat vše na trati, která závodníky zavede do míst, kam by sami stěží vyrazili, a sejít se v cíli na místě, kde podle Jaroslava Foglara "večer oheň táborový do tmy zasvítí a vyvolá v tobě pocity, které otřesou tvou duší." Jaké místo to bude, je tajné. Etapák se totiž pojede jako Cíl neznámý.

www.etapak.cz