Druhý díl putování po Dolomitech - Tre Cime di Lavaredo - Blog - kolobezky-kickbike.cz
 

Blog | Druhý díl putování po Dolomitech - Tre Cime di Lavaredo | 12.10.2015

Den poté, kdy jsme zhruba projeli trať dolomitské Maratony (viz zde: http://www.kolobezky-kickbike.cz/cs/blog/maratona-dles-dolomites-na-kolobezce-31), jsme se na závěr našeho volníčka vydali na polodenní výjezd na Tre Cime di Lavaredo.

Klasická cesta vede z Cortiny di Ampezzo (1227m) přes Passo Tre Croci (8km do 1800m, max 12%). Následuje pěkný sjezdík a následný výšvih k jezeru do Misuriny. Poté přichází první hup směrem k Lavaredu, 2km s průměrem 9,5% a maximálkou 18% k Lago di Agorno. Následuje poslední lehký sjezdík k bráně pod Lavaredo. Auta zde mají brutální mýtné a stojí v kolonách, protože maximální počet příjezdů na Lavaredo je omezen. To je samozřejmě vynikající pro nás, neboť stoupání i sjezd se jedou téměř bez provozu.

Finální výjezd na Tre Cime di Lavaredo pak není nijak dlouhý. Od brány je to necelých 5km stoupání, které je ovšem hodně brutální. Průměr je na pekelných 12,2% s maximálkou na 18%. Jelen tedy hlásil 21%, ale hledat pravdu o procentech je vcelku obtížné. Takové kopce už jsou hodně o pěší turistice. Jeli jsme maximálně 2/3 stoupání, zbytek byla pěkná procházka.

Celou cestu nás provázelo pekelné vedro, které ovšem kompenzovala parádní panoramata směrem k masivu Cristallo, Fanes, Tofana a další. Vše zde máte jako na dlani. Nad námi se navíc tyčí vysoké věže Tre Cime. Paráda.

Sjezdík z Lavareda je hodně rychlý. Kája klasicky chladí ráfky kapalinou, Láďa z Garminu vytáhne slušných 65km, když předjíždí autobus, a Jelen dole hlásí dvě předjetá auta a jednoho cyklistu. Návrat do Cortiny vede stejnou cestou a zpestřujeme si ho závodem s ambiciozním hobby cyklistou, kterého porážíme jak při stoupání na Tre Croci, tak Jelen poté i v závěrečném sjezdu do Cortiny.

Pokud se někdy ocitnete v Cortině, zkuste tento parádní výlet. A zbydou vám vzpomínky. Nááádherný vzpomínky…